Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Med fästingar runt knuten…
Sunday, May 27, 2007, 12:36 pm
Filed under: Tips & Info

Att fästingen inte är särskilt omtyckt känner vi nog alla till – Men visste du att det finns inte mindre än 15 olika fästingsorter i Sverige? Och att en enda fästing normalt sett hinner att äta hela tre stycken mål med blod under sitt liv?

Den hatade fästingen är dock inte alls farlig i sig egentligen, men tyvärr så bär en liten andel på otäcka smittor där Borelios och Ehrlichios är de två sjukdomar som kan drabba våra älskade hundar. De förs då över via den saliv som fästingen sprutar in just när de sticker hål på värddjurets hud och som har till uppgift att bedöva samt få området stelt så att det blir enklare att hålla sig kvar.

Bägge dessa sjukdomar kan ge allvarliga problem som blodbrist, feber samt ledinflammationer – och även om de flesta smittade djur kan tillfriskna helt med en antibiotikakur, så finns det dessvärre en del som drabbas av kroniska besvär. Att upptäcka om hunden har blivit drabbad av en fästingburen sjukdom är inte heller alltid så enkelt och man kan inte utgå från detsamma som hos oss människor, det vill säga genom att studera om det har blivit en röd ring runt själva fästingbettet. Diagnosen ställs därför alltid med ett blodprov hos veterinären efter att man har upptäckt symtom som seghet, hälta eller feber.

För att skydda din hund mot fästingar så finns det som tur är ett stort antal hjälpmedel på marknaden idag där de mest kända är Frontline, Exspot och Scalibor som säljs receptfritt på apoteket. Alla dessa tre medel baseras på ett nervgift som gör att fästingen dör en till två dygn efter att den har klättrat upp på djuret. Utöver det så finns det också olika typer av örthalsband som säljs i din vanliga djuraffär samt flera sorters naturpreparat. Effekten av dessa råder det däremot delade meningar om eftersom det inte finns några kliniskt bevisade resultat.

Oavsett vad du väljer för typ av skydd så är det allra viktigaste alltid att gå igenom din hund varje dag under fästingsäsongen. Titta speciellt noggrannt efter att ni har promenerat i fästingrika områden och borsta gärna igenom hunden med en luskam eller dylikt för att hitta de som ännu kryper i pälsen. Upptäcker du en fästing som har bitit sig fast bör du genast avlägsna den med hjälp av någon typ av fästingplockare. Glöm inte heller bort att gå igenom dig själv efter en skogspromenad med hunden.

Läs mer om fästingar på fasting.nu 

Advertisements

1 Comment so far
Leave a comment

Muuuuuuuu ❤

Comment by Julia
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: