Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Sveriges kriminalsökhundar är samlade
Tuesday, May 29, 2007, 9:34 am
Filed under: Nyheter, Tips & Info

 

Det finns enbart tio stycken fullt utbildade kriminalsökhundar i Sverige (tidigare kallade för “likhundar”). Samtliga av dem, plus några nya fyrbenta som ännu står under utbildning, är samlade i Östersund den här veckan för att bevisa sina färdigheter och öva på de olika sökmomenten tillsammans med sina förare.

I praktiken så är det spår från avlidna människor som de här hundarna är specialiserade på att finna och det gör de genom att leta efter kadaverin, ett ämne som våra kroppar avsöndrar så snart som vi har somnat in. Hundarna ska sedan kunna söka efter detta både inom- och utomhus, från båt samt i hård terräng och som exempel så går en av veckans övningar ut på att man sänker ned kläder från en avliden människa i Storsjön. Dessa får hundarna sedan försöka nosa rätt på från båten, något som är ett hårt jobb. Som vanligt så chockerar dock hundens luktsinne och man vet bland annat att en kriminalsökhund har kunnat markera så liten mängd kroppsvätska, att det var omöjligt att ta DNA på.

Ytterligare ett exempel får vi när en hundförare beskriver hur han har dragit en ren trasa på golvet som tidigare hade fått ligga på plast i en hink som hade mänskligt blod i botten. Fortfarande efter ett halvår så kunde hunden markera precis vilken fläck på golvet som man hade dragit trasan på. Vid ett helt annat tillfälle så har hundarna lyckats markera just var en död person låg som hade trillat i vattnet två år tidigare. Kroppen befann sig då på 28 meters djup, delvis begravd i bottenslam.

Läs mer om dessa imponerande kriminalsökhundar på Östersunds-Posten. Där finns även ett litet filmklipp där vi får se när hundarna arbetar.  


Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: