Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Hjärtfel kan upptäckas tidigare med ny teknik
Friday, June 1, 2007, 7:05 pm
Filed under: Nyheter

Katja Höglund, veterinär vid Sveriges Lantbruksuniversitet, visar i en avhandling att det kan vara möjligt att upptäcka lindriga hjärtfel mycket tidigt genom att analysera hundens blåsljud digitalt. Det skulle då handla om sådana avikelser som i vanliga fall inte kan upptäckas vid en besiktning idag eftersom blåsljuden är så pass små att man missar dem då man lyssnar på hjärtat med stetoskop.

I forskningen har Katja särskilt valt att studera hjärtsjukdomen aortastenos, vilker i korta drag betyder att hunden har en förträngning vid utflödet från vänster kammare som i sin tur tvingar hjärtat till att arbeta betydligt hårdare än normalt. I värsta fall kan denna sjukdom leda till plötslig hjärtdöd, trots att man aldrig tidigare ens har misstänkt att hunden dras med problem. Särskilt drabbade är raser som boxer, new foundland, golden retriever och rottweiler.

Det här ser man allvarligt på – speciellt eftersom det är en stor fördel att kunna urskilja drabbade hundar tidigt så att de inte används i avel. Målsättningen är därför att kunna urtyda från blåsljuden redan hos en 8-12 veckor gammal valp om den kommer att utveckla ett hjärtfel eller om det kommer att växa bort. Resultaten visar att det här kan vara fullt möjligt i framtiden, vilket är ett glädjande besked både för uppfödare och valpköpare. Dessutom så tror man att detta kommer att kunna vara minst lika användbart i humanvården för barn som föds med blåsljud på hjärtat.

Källa: Newsdesk

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: