Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Få svar på om fästingen bär på borrelia
Saturday, June 2, 2007, 1:06 pm
Filed under: Prylar & Shopping, Tips & Info

           

Det förutspås att den kommande fästingsäsongen kanske kommer att bli den värsta någonsin och bara hittills så har ungefär 5-10 000 svenskar drabbats av borrelia varje år. Då räknar man inte ens in alla de husdjur som råkar ut för samma sak.

De flesta fästingar är dock helt ofarliga men vid de allra värsta riskområdena, längs kusterna i Svealand och Götaland, så har man fastställt att var tredje fästing bär på borrelia (jämfört med 1 på 150 som är den generella siffran i Sverige). Då hundar dessutom kan hinna att få en hel del fästingar under en säsong så blir oron för att de ska bli drabbade av en fästingburen sjukdom desto större. 

Speciellt rädd är man för att hunden inte ska uppvisa några särskilda symtom eftersom långa sjukdomsförlopp genast ökar risken för kroniska besvär. Nu finns det däremot ett sätt att tidigt kunna ta reda på om en specifik fästing, just den som bitit din hund eller dig själv, bär på borrelia. Allt med hjälp av ett litet kit från företaget VitaDix som finns att köpa på Apoteket. I varje förpackning finns nämligen det material som behövs för att man ska kunna sända in tre fästingar på analys och redan efter fem dagar så kan du sedan läsa svaret på företagets hemsida.

Det är dock inte billigt att kunna känna sig säker. Varje förpackning med VitaDix fästinganalys kostar hela 298 kronor, och då tillkommer kostnaderna för porto samt kuvert.

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: