Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Kuperade hundar förbjuds på utställningar
Sunday, June 3, 2007, 11:57 pm
Filed under: Hundsporter, Nyheter

Idag beslutade kennelfullmäktige, Svenska Kennelklubbens högsta beslutande organ, att kuperade hundar inte längre kommer att få delta på svenska utställningar – Det oavsett var hunden kommer ifrån eller varför kuperingen har skett. De nya reglerna kommer dock enbart att gälla hundar som är födda efter 2008-01-01 och kuperade hundar kommer fortfarande få delta på tävlingar och prov, med motiveringen att en del jakthundar slår sönder sin svans då de jagar i tät terräng. Man ansåg då att dessa ändå bör ha möjlighet till att delta på de jaktprov som anordnas i landet.

Enligt svensk lag har svanskupering varit förbjudet i Sverige sedan 1989 men enligt SKK’s tidigare bestämmelser så tillät man kuperade hundar att delta på utställningar så länge som de är födda i ett land där det är tillåtet med kupering. Flera klubbar har dock bett om en ändring på detta vilket nu slutligen kommer att ske. Raser som föds med naturlig stubbsvans, liksom västgötaspets eller en del australian shepherds, får naturligtvis delta på utställningar precis som tidigare.

Källa: Dagens Nyheter 

Advertisements

9 Comments so far
Leave a comment

ÄNTLIGEN! Gud så länge man väntat på detta beslut. Härligt!

Comment by Sara

Fullkommligt åt helvete! Att vår egen intresseorganisation SKK upplever sig tvingade att gå före?? varför det?? Trodde de skulle företräda sina medlemmar och inte en sanslös mobb och deras djurrättsaktivister. Den lösning SKK haft i ärendet kuperade hundar och deras medverkan på utställningar och prov var den gyllene medelvägen, och en jävligt bra sådan! Detta kunde man fortsatt med! Jag skäms för denna fega skara i SKK CS som inte vågar stå emot längre. Tröttsamt alltså! Nu blir det istället att åka till några av våra kära grannländer i öster och söder och utställningsmeritera våra vackert kuperade hundar!

I linje med detta beslut borde kanske också SKK se över om deras domare inte borde förbjudas att åka utomlands för att överhuvudtaget bedöma kuperade hundar! Men det sitter väl längre in att besluta om då de riskerar att trampa på sina egna tår och gå miste om upplevelsen att bedöma dessa vackra kuperade hundar! och lite skön betald semester!

Comment by Dobermann ägare

Dobermannägare:
Men Varför vill man ha en kuperad hund?! Det är inte ens snyggt, det måste ju göra ont på hunden innan det läker. Det enda jag kan förstå är att man är tvugna att kupera av medicinska skäl. Men vad är meningen annars?! För att det ska vara snyggt? Om man inte tycker hunden är snygg som den föds så kanske man ska fundera på någon annan ras? Eller ska det bli samma störda skönhetsideal hos hundar som det är hos människor?

Comment by Sara

Sara!

Kanske skulle du lägga lite tid på söka svaret på dina frågor i kölvattnet av den debatt som följt kuperingsfrågan allt sedan förbudet kom 1988. Alla tänkbara argument, anledningar,fakta samt tyckande i största allmänhet har med stor säkerhet presenterats genom åren.

Varför vill någon köra en blå bil, någon annan hellre en röd?? Det är upp till dig och tycka vad du vill och förhoppningsvis ger du mig samma yttrandefrihet och jag tycker annorlunda. Vem oss två som har ett “stört” skönhetsideal är solklart för mig… och det är inte jag. Jag anser att det upp till köparen att avgöra vad han/hon vill ha. Jag har inget problem med att det finns ägare till kuperingsraser vilka inget annat vill än att ha långa svansar och hängöron på sina hundar. Jag tycker verkligen att dom ska få som dom vill och i samma anda borde de acceptera att jag önskar det annorlunda. Ett förbud som detta anser jag vara diskriminerande mot mig som individ och ägare till en kuperingsras. Jag har inte begått något olagligt eftersom hunden är importerad, sen att det finns det en mobb av djurrättsaktivister och du då som anser något annat, detta för stå för er.

Comment by Dobermann ägare

Ja, många debatter har det varit och tack jag vet redan att jag har ett stört skönhetsideal, säg det en gång till så kanske jag mår ännnu bättre?!

Visst får köparen bestämma vad den vill ha, men vill du att jag ska kapa av dina öron och ex. dina bröst? För att det är snyggare så?

Och du kan ju då förklara för mig varför det är så mycket snyggare och bättre att ha en kuperad hund, eftersom jag uppenbarligen inte kan förstå varför? Så du kanske kan förklara något som jag har missat?

Medicinska skäl OK, och vad jag förstått kan det vara bra på vakthundar så tjuvar och diverse saker inte kan få tag på svansen/öronen på hunden, men sen då?!

Comment by Sara

Ditt mående är ditt ansvar!!!! och jag ser inte kopplingen till föreliggande utställningsförbud för kuperade hundar! Dessutom så kommer det enligt SKK endast beröra hundar födda efter 2008-01-01. Detta innebär i praktiken att i minst 8-10 år framåt så kommer det finnas vackra kuperade hundar att njuta av även på SKK utställningar. Så alla ni som funderat på en kuperad import, nu är det dags att sätta fart!

“Visst får köparen bestämma vad den vill ha, men vill du att jag ska kapa av dina öron och ex. dina bröst? För att det är snyggare så?”

Öhhhhh…nej inte gärna!dom är så små som dom är men kanske är det dags för silikon implantat…åter igen vad har detta med ett utställningsförbud på kuperade hundar att göra?????

Så här tycker jag Sara! Läs på i debatten som varit genom åren, där hittar du alla dina svar… Det är upp till dig att förstå… det är också ditt ansvar!!! Någon lär ha sagt att man kan allt man vill… gäller tydligen inte alla???

Comment by Dobermann ägare

Men tror du inte att det gör ont för hundarna?! Eller har hundar inte några känslor??? Du behöver inte vara otrevlig och hacka bara för att jag har en annorlunda åsikt.

Comment by Sara

Hundarna (valparna) är sövda under ingreppet, lite obehag upplever det säkert efter att de har vaknat, men det anser jag är försumbart mot att jag som ägare tillser att hunden för ett fortsatt tryggt och rikt samt stimulerande liv med träning, tävling, promenader, den bästa av mat, mao min fullständiga uppmärksamhet… jag adopterar min hund och endast det bästa är gott nog.

Det där med att hacka??? DU det var inte jag föreslog att du skulle kapa mina öron och bröst…. Du har inte bara en egen åsikt!! Utan DU med flera önskar och försöker påverka mig att underkasta mig er åsikt… Jag och andra sidan har enbart gett uttryck för min åsikt… nämligen att jag anser SKK har agerat med ett sanslöst överförmynderi utan hänsyn till den lille medlemmen. Det framgår inte av artikeln men skälet lär dessutom vara en fråga om konkurrens. Kuperade hundar har vunnit på en del utställningar och vips så gör dom detta p.g.a. att de skulle vara kuperade??? hur sjukt är då detta??? SKK ordförande litar inte till sin egen domarkår att avgöra vilken hund som i förhållande till rasstandarden skall stå främst. Klagomålen från ägare till svenskfödda okuperade hundar måsta har varit överväldigande… alltså p.g.a. avundsjuka har detta jävla beslutet kommit till….

Comment by Dobermann ägare

Måste bara fråga! hur är det med våra 3 grannländer nu! är det förbud där också eller har dom samma syn som skk har?..någon som vet?

Comment by Jimmy
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: