Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Lämna inte hunden i en varm bil!
Sunday, June 3, 2007, 5:47 pm
Filed under: Tips & Info

  

Det är ofta som man läser om hur pass farligt det är att lämna en hund i bilen på sommaren, men varje år dör ändå ett antal hundar en mycket plågsam död på grund ägarnas okunnighet eller ignorans. Av den anledningen så kan man inte nämna det för många gånger – En stekhet bil förvandlas skrämmande snabbt till en säker död för en instängd hund. 

Det kan räcka med det snabba besöket i matvaruaffären när mjölken tagit slut om något oväntat plötsligt drar ut på tiden, som en ovanligt lång kö vid kassan eller en gammal kär vän som dyker upp från ingenstans och vill tala om gamla minnen lite hastigt. Vi känner alla till hur tiden har en förmåga att flyga iväg. Dessutom är det inte ens alltid som man behöver lämna bilen själv för att glömma bort den värme som blir i lastutrymmet, långt bort från de svalkande fläktarna, där hunden omöjligt kan fly undan från solen som strålar in genom bakrutan. Andra gånger händer det att ägaren överskattar den mycket lilla hjälp som ett par nervevade rutor eller skugga ger.

Vad som är viktigt att komma ihåg är att hunden inte svettas på samma vis som vi människor gör och man tror till och med att svettning i överhuvudtaget har en mycket liten betydelse för hundens värmereglering. Istället så börjar en varm hund alltid att flåsa och när den en liten stund senare lägger märke till att det ger föga hjälp, så blir den stressad varpå kroppstemperaturen ökar ytterligare. Det här kan i sin tur leda till en cirkulationskollaps där vissa organ i kroppen slutar att fungera, något som resulterar i att hunden hamnar i chock eller dör om den inte genast får veterinärvård. Tillståndet ger dessutom allvarliga och till viss del bestående skador på både inre organ, celler samt hjärna. 

Så här tidigt på sommaren så sker det dessutom som allra flest olyckor vilket gör att ämnet bör belysas så snart som temperaturen börjar stiga ute. Det här beror både på att vi människor inte riktigt ser på värmen så allvarligt ännu och för att våra hundar inte har hunnit vänja sig med den nya normala dagstemperaturen. Annat som kan göra att en hund drabbas av värmeslag betydligt enklare än normalt är bland annat övervikt, kraftig ansträgning, hög ålder, typ av päls, ras och eventuella sjukdomar. Särskilt värmekänsliga är raser med kort och trubbig nos.

Ting du kan tänka på för att minska risken för värmeslag är därför att ta semesterns längre bilturer under nattetid, att stanna ofta för att låta hunden svalka sig om det tidigare inte är möjligt samt att lämna bort hunden till någon hundvakt istället för att låta den sitta kvar i bilen vid eventuella aktiviteter som inte lämpar sig för hund. Skulle olyckan ändå vara framme så är det mycket viktigt att genast kyla ned hunden med vatten eller blöta handdukar för att sedan ta den till veterinär så fort som möjligt om allmäntillståndet är allvarligt påverkat. Tänk på att varje minut är livsavgörande.

Var inte heller rädd för att ingripa om du ser en hund som är instängd i en bil och uppenbarligen mår dåligt. Enligt brottsbalken 24:4 så är det nämligen fullt tillåtet att handla i nöd och slå sönder rutan om det är vad som krävs för att rädda hunden. Har du möjlighet så bör du dock kontakta polis innan du ingriper eller ha ett vittne i närheten som kan bekräfta att hunden var i fara.

Nedan följer ett par uppmätta temperaturer som talar för sig själv. Ha dessa i din åtanke i sommar när du tar beslut angående om din hund kan sitta kvar i bilen eller ej. Vid 49 graders innertemperatur kan det faktiskt räcka med bara 20 minuter innan hundens kroppstemperatur har hunnit nå farliga höjder.

                


2 Comments so far
Leave a comment

Bra upplysning!

Comment by Hanna

Hej!
Bra inlägg!! Har precis själv gjort en polisanmälan om djurplågeri pga att en hund var instängd i en bil. Vi måste alla hjälpas åt att reagera när vi ser sån idioti!

Matte till Bosco o Enzo

Comment by Sandra
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: