Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Fyra av fem vill förbjuda kamphundar
Wednesday, June 13, 2007, 11:09 am
Filed under: Nyheter, Ras

 

Enligt en undersökning som har gjorts vid SOM-institutet vid Göteborgs Universitet så är svenskarnas inställning mot kamphundar långt ifrån positiv. Hela 78% av de tillfrågade ansåg att det är ett bra, eller ganska bra förslag, att helt och hållet förbjuda kamphundar. Flera av de som har varit delaktiga i undersökningen uppgav visserligen att de är hundrädda, men även en majoritet av de som själva har hund välkomnar ett förbud.

Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben, som själv äger en stor hund berättar att han inte är förvånad över resultatet.  Han har själv lagt märke till det förändrade klimatet i Sverige och att det är betydligt fler hundrädda nu för tiden jämfört med bara för ett par år sedan. Han påpekar dock att det faktiskt är väldigt få hundar som är farliga och att det i själva verket är mestadels blandraser som har hamnat i fel händer och sedan blir utpekade som kamphundar i tidningarna, vilket självklart svartmålar de renrasiga hundarna av kamphundstyp.

I dagsläget är det dock inte på tal om något förbud mot enskilda raser och Karin Starrin som är delaktig till det lagförslag som ska läggas fram imorgon, vilket bland annat kan göra att polisen har rätt att ta en hund från ägaren i förebyggande syfte, så är det just de felaktiga hundägarna som är problemet – Inte de aggressiva hundarna. Hon menar därmed att den här typen av människor kommer att finnas kvar även om man förbjuder vissa hundraser och att de lika gärna kan göra en vanlig schäfer farlig.

Källa: Göteborgs-Posten 

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: