Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Hundar i midsommartrafiken
Saturday, June 23, 2007, 12:03 pm
Filed under: Nyheter, Tips & Info

  

Kring midsommar dör som allra flest människor i trafiken och utgår man från de siffror som finns från tidigare år så kan man räkna med att det kommer att ske drygt 600 olyckor, varav hälften är så pass stora att de blir inrapporterade. I snitt så kan man också räkna med att hela åtta personer kommer att ha omkommit när denna helg är över och ett av skälen till detta kan mycket väl vara att det är många bilförare som kommer att sätta sig vid ratten trots att de har alldeles för hög promillehalt i blodet.

Det här innebär självklart inte enbart en ökad risk för oss människor, utan även för våra fyrbenta vänner som trofast följer med i trafiken. Våra bilar är trots allt inte skapade för att sätta dem i säkerhet och det är därför våran uppgift som hundägare att se till att göra det som krävs för att våra hundar ska ha största möjliga chans att klara av en bilolycka. Dessutom är en felaktigt placerad hund extremt farligt för passagerarna på grund av dess tyngd vid en krock.

Källa: SvD och Hundliv

Tänk på:

  • Åk helst inte hem från midsommarfirandet på söndag efter lunch, då är det som mest trafik på vägarna. Underskatta inte heller alkoholens påverkan från helgens festande och se till att bilföraren är ordentligt utvilad.
  • Använd alltid lastgaller i en combi för att se till att packningen inte kastas framåt i bilen vid en krock.
  • Tänk på att packning kan skada hunden vid en olycka om de samsas om lastutrymmet, ha därför hunden i en stängd bur eller fastspänd i baksätet med säkerhetsbälte som är särskilt framtaget för hundar.
  • Bind inte fast hunden med hjälp av det vanliga kopplet och halsbandet. Dessa är inte tillverkade för att hålla till den tyngd som G-kraften skapar och ger hunden farliga ryck i nacken.
  • Observera att bakdelen på en combi är en så kallad “krockzon” för att skydda människorna i baksätet.  Denna del blir kraftigt demolerad vid en hårdare påkörning bakifrån vilket gör att både bakluckan och en sämre hundbur pressas samman. Investera därför i en krocksäker hundbur eller låt hunden sitta i baksätet med bilbälte.
  • Spänn eller borra alltid fast hundburen, annars kommer den att bli livsfarlig både för hund och passagerare när den flyger runt vid en bilolycka.
  • Håll hastigheten!
Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: