Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Giftigt hundfoder har nu nått Europa
Thursday, June 28, 2007, 11:42 pm
Filed under: Nyheter

 

Historiens största återkallande av hund- och kattfoder skedde nu i mitten på maj i USA där man sammanlagt drog tillbaks mer än 60 miljoner förpackningar efter att man hade kunnat konstatera att det fanns melamin i maten, ett giftigt ämne som bland annat används som råvara i hårdplast. Problemet upptäcktes efter att inte mindre än 14 000 hundar och katter har avlidit i USA samt Kanada med symptom som är typiska för melaminförgiftning och senare kunde man komma fram till att melaminet bland annat kom från ett parti med majsgluten från Kina. Enligt uppgift så har två kinesiska företag medvetet blandat ut råvaror med melamin som sedan har exporterats och används vid tillverkning av flera olika fodersorter i USA.

I samband med detta så gick EU-kommissionen ut med varningar och man såg även till att skärpa gränskontrollerna i samtliga medlemsländer. Kjell Wejdemar på jordbruksverket menar dock att myndigheternas kontroll av importerad hund- och kattmat är väldigt begränsad och exempelvis så är det enbart vart femte år som man gör rutinkontroller hos importörerna. Idag så finns det inte heller några lagar som förbjuder melamin i djurfoder.

Enligt de senaste nyheterna har man nu funnit giftigt foder även här i Europa och bland annat så har tyska myndigheter konstaterat att ett slutsålt parti med 25 ton hundmat innehöll melamin – Man har dock inte gått ut med vilket fodermärke det gäller men det ska ha importerats från Sydafrika. Dessutom har EU-kommissionen bekräftat att ett icke namngivet företag hade funnit ämnet i ett foder som hade importerats från USA. Delar av detta kan ha nått marknaden.

Hos Menufoods kan du finna en lista på samtliga hundrelaterade produkter som hittills har återkallats från marknaden på grund av ovanstående skäl.

Källa: Djurskyddet och Svenska Dagbladet

Advertisements

1 Comment so far
Leave a comment

Hoppas att vi slipper giftigt hundfoder.
Låter riktigt illa.
Hälsn Lisa

Comment by lisa
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: