Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Komihåglista till hundutställningen
Sunday, July 29, 2007, 2:40 pm
Filed under: Hundsporter, Tips & Info

En stor del av sommarens utställningar har redan passerat men än finns det mycket kvar och därmed så finns det också tid till att ta hem de där efterlängtade topp-placeringarna. För att det ska gå så bra som möjligt så krävs det dock att man visar sin hund på det mest fördelaktiga sättet för den specifika individen, vilket kan vara svårt att finna när det finns minst lika många tips som handlers. En stor förutsättning för att lyckas göra ett bra framträdande är iallafall att förbereda sig för utställningen i god tid och då kan en komihåglista komma väl till användning…

Före utställningen

 • Se till att beställa anmälningsblanketter i tid till de utställningar som du inte kan anmäla dig till via internet. I de flesta utställnings-PM framgår det vilken typ av blankett som ska användas och hur inbetalningen ska gå till. Leveranstiden för blanketterna är vanligtvis 7-10 dagar och du beställer dem kostnadsfritt från Svenska Kennelklubben.
 • Fyll i anmälningsblanketterna noggrannt, alternativt internetanmälan, och se till att alla nödvändiga uppgifter finns med. Se alltid till att skicka in anmälan i tid och skjut inte upp det in till det sista så att du missar sista anmälningsdagen.
 • Betala i tid! Undvik än en gång att skjuta upp betalningen in i det sista och sätt upp en lapp på kylskåpet eller lägg in en påminnelse i mobilen om det känns nödvändigt.
 • Klipp klorna på hunden. Det ska undvikas att göras allt för tätt inpå utställningen eftersom hunden kan bli halt om du skulle råka klippa fel. Se även efter om det finns någon tandsten som behöver skrapas bort.
 • Se till att du har allt hemma som behövs för att göra iordning hundens päls och, beroende på ras, bada/klipp hunden om du inte vill göra det allt för nära utställningsdagen. Tänk även igenom om det är någon övrig utrustning som behöver inhandlas som bur eller utställningskoppel.
 • Planera din egen klädsel och handla eventuellt nya passande kläder om du anser att det är nödvändigt. Handlern ska gärna bära något diskret som inte drar uppmärksamheten från hunden och ha bekväma skor som går att springa i utan att snubbla.
 • Utställningsträna hunden. Det underlättar markant om hunden kan stå stilla på kommando, springa runt i ringen utan att hoppa eller bita i kopplet och är van med att få tänderna kontrollerade.

Dagen före utställningen

 • Titta på vägbeskrivningen till utställningen och ta reda på hur lång tid det tar att ta sig dit. Bestäm när du behöver gå upp på morgonen för att hinna med allt utan att stressa.
 • Packa. Du behöver ha med dig PM:et till utställningen, nummerlappen, nummerlappshållare, vaccinationsintyg, vägbeskrivning, liggunderlag, vattenskål, godis och utställningskoppel. En bur kan vara att föredra och har man en pälsras så behövs även kammar, borstar m.m. Ska utställningen vara utomhus så kan det vara bra att packa kläder som underlättar om väderleken slår om.
 • Lägg fram de kläder du redan tidigare har planerat att ha och ställ fram de bekväma skorna.
 • Gör iordning hundens päls.

Utställningsdagen

 • Gå upp i god tid och se till att åka med tidsmarginal för att klara av eventuella oplanerade missöden på vägen.
 • Gör iordning matsäck. I de flesta fall finns det något typ av servering i anslutning till utställningplatsen men det kan ändå vara trevligt med en medhavd matsäck eller lite kaffe i en termos.
 • När ni kommer fram till utställningen så försök att hitta en lämplig plats, gärna lite avsides om hunden är ovan, där ni kan “slå läger”. Rasta sedan hunden ordentligt och gör iordning det sista som behövs med pälsen.
 • Slutligen: Ha roligt! Glöm inte att det är samma hund du åker hem med oavsett hur domaren placerar er för dagen!
Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: