Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Akut brist på veterinärer
Monday, July 30, 2007, 11:44 pm
Filed under: Nyheter

Sommaren är den tid på året då hela landets veterinärkliniker har som allra mest att göra och samtidigt så är många på semester vilket skapar en akut brist på veterinärer. Väntetiderna på de stora djursjukhusen är långa och en del patienter tvingas slussas vidare till andra kliniker på grund av personalbrist. Att få tag på sommarvikarier är så gott som omöjligt när redan landets drygt 2000 aktiva veterinärer är för få för att matcha det ökande behovet av djursjukvård.

På djursjukhuset Albano i Stockholm, dit även många av länets sommargäster söker sig, så arbetar i normala fall 22 veterinärer men nu på sommaren så är bara hälften på plats. Det är trångt i väntrummen och de som kommit in med sina djur för mindre akuta åkommor kan få vänta i upp mot fyra timmar eller mer. Situationen ser ungefär likadan ut i hela landet och allra värst drabbade är man i Norrland där veterinärbristen är som mest påtaglig eftersom man har haft problem med att rekrytera nya anställda. Längre ned i landet så är djursjukhuset i Falun ett annat exempel på en klinik som har svårt att hantera den stora belastningen som sommaren innebär när alla djur rör sig mer utomhus och drabbas av skador samt sjukdomar.  

Enligt Johan Beck-Friis vid Sveriges Veterinärförbund så är veterinärbehovet i Sverige alldeles för underkattat. Landets enda veterinärprogram finns på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och där är det stenhård konkurrens om platserna. Förra året så var det inte mindre än 900 sökande och av dessa tog man enbart in 82 stycken. I år har man ökat siffran till 100 antagna och även om man gärna skulle önska att ännu fler kunde komma in på utbildningen så kan det riskera att dra ned dess kvalité. Studerande får istället söka sig utomlands, exempelvis till Danmark där inte mindre än hälften av de veterinärstuderande var svenskar förra året.

Källa: Dagens Nyheter

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: