Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Hur gammal är hunden egentligen?
Wednesday, August 1, 2007, 12:38 pm
Filed under: Nyheter, Tips & Info

 

Man brukar säga att det går sju hundår på ett människoår men enligt hundexperten Barbro Börjesson så stämmer det inte alls. Hon menar att det möjligtvis är en fingervisning som fungerar i längden men att det inte stämmer överrens med hur hunden utvecklas under sina första två levnadsår. Däremot så förespråkar Barbro att man jämför hundens mentala ålder med människans för att på så vis få ett ökat förstående för de behov hunden har i det livsstadie som den befinner sig i för tillfället.

Som ett exempel så är den sex månader gamla valpen redo för samma sak som den 7 år gamla pojken eller flickan som just ska börja i skolan. Det är nu som hunden är redo för att lära sig saker som att komma på inkallning eller att gå fint i kopplet och enligt Barbro så bör man inte heller träna särskilt mycket innan dess för att inte riskera att få en “barnstjärna”, det vill säga en hund som tappar intresset för allt vad träning heter. Hon anser att man inte heller bör göra några avkall på detta oavsett om det är tänkt att hunden ska bli jakthund, tjänstehund eller något annat som det ligger mycket arbete bakom.

När hunden så småningom blivit unghund och befinner sig i åldern mellan sex-två år så kan man säga att man har en tonåring i huset som behöver fostras och formas för att de nedärvda anlagen ska komma till sin rätt. Det är nu som hundägaren kommer att se vilka eventuella bekymmer som kan komma i framtiden och vad som kan vara en lämplig sysselsättning för hunden. Det är dock inte förrens hunden har fyllt två som man kan se den som en färdig individ som är redo att ta ansvar för den livsuppgift som vi har gett den, vilket då ska gå att jämföra med att barnen är redo för att flytta hemifrån när de är i 20 års åldern. Nu kommer hundens mentala egenskaper i princip inte att förändras något mer oavsett vilken ras den tillhör och det är också nu som man kan börja fundera på eventuell avel.

Tre-femårsåldern är den period i livet då hunden i normala fall är i sitt fulla esse och enligt Barbro så kan den då jämföras med den starka 30-45 åringen. Åren därpå så blir den en pålitlig medarbetare i takt med 50-60 åringen, som kanske har fått lite ovanor på livets väg som kan vara svåra att bryta, och när hunden sedan har blivit runt åtta-nio år så börjar den att bli gammal. Når den dessutom den aktningsvärda åldern på 13 år eller mer så kan man räkna med lite ålderskrämpor precis som hos en 80-90 årig människa då det är mer eller mindre genetiskt betingat. Exempelvis så försämras både hörsel och syn vid den här åldern.

Källa: nwt.se 

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: