Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Veterinärer nekade hjälpa skadad hund
Wednesday, August 1, 2007, 1:23 pm
Filed under: Nyheter

En kväll för tre veckor sedan blev Eva Anderssons hund Mchea så illa biten av dotterns hund att ena ögat lossnade och hängde längst hennes kind. Familjen chockades, hunden skrek och det var blod överallt men när de kom in till veterinären med den skadade tiken så nekades de hjälp eftersom Eva inte hade några pengar att betala besöket med.

Drygt 8000 kronor var vad som krävdes för att veterinären skulle kunna operera bort tikens öga och eftersom de inte heller gick med på att skriva ut ett utbetalningskort, så fick familjen åka hem igen efter att Mchea fått en tratt samt en bedövingsspruta. Något annat kunde veterinären inte erbjuda och det enda alternativet var avlivning. Dagen därpå så begav sig Eva till en annan veterinär istället men även där blev det stopp när hon inte hade några pengar till att betala för vården. Där skulle de dock enbart ta 3200 kronor för den operation som var nödvändig så Eva lyckades slutligen att låna ihop pengarna av en vän, vilket genast gjorde att hon blev trevligare bemött på kliniken.

Hunden Mchea mår idag bra efter sin operation men Eva är chockad över att djursjukhus kan neka ett skadat djur vård  bara för att ägaren inte har pengar just vid besöket. Hon anser också att det är anmärkningsvärt att det dessutom var sådan markant skillnad i kostnaderna för operationen på de olika djursjukhusen. Nu var Mchea visserligen inte försäkrad men enlig veterinären så hade en försäkring ändå inte täckt hennes skador vilket har övertygat familjen om att lägga undan en viss summa varje månad som kan användas om något skulle hända igen. 

Eva anser även att en del av skattepengarna skulle kunna finansiera djurvård hos veterinär men så som det är idag så finns det inga statliga stöd för djurvård. Enligt Johan Bäck-Friis vid Sveriges Veterinärförbund så finns det ingen som helst garanti till hjälp när ett sällskapsdjur skadas och det enda veterinären ska göra är att se till att djuret inte utsätts för onödigt lidande eller erbjuda sig att avliva det.

Källa: Aftonbladet och Nerikes Allehanda

Advertisements

4 Comments so far
Leave a comment

Konstigt att de hade kunnat avliva (kostar ju oxå pngar) men inte operera.
Har själv haft en hund där ögat hängde utanför efter att ha blivit påflugen. Hunden var oförsäkrad men jag fick ingen fråga om jag kunde betala, han fick vara kvar över natten (påskhelg) och “lösas” ut för ca 7000kr dagen efter då hade vi ändå fått rabatt för att ögat redan hängde utanför (enklare operation än om ögat suttit kvar)

Comment by Luddes matte

Det här är en jättebra sida, ambitiöst gjord och snygg också. Jag har just lagt en länk till dig!

Comment by irk

Har man en hund man tycker om får man väl se till att kunna finansiera omvårdnaden av den, annars bör man inte skaffa hund från början.
Skaffar man hund får man ta ansvar.

Jag tycker f.ö. att lösningen i Luddes fall verkade rätt bra.

Comment by Eric

Tack så mycket Irk! Vad roligt att höra att du uppskattar bloggen 😀

Comment by sniffblog
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: