Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Vovve värd miljoner
Thursday, August 2, 2007, 6:16 pm
Filed under: Nyheter, Ras

Kina befinner sig för tillfället i en svindlande ekonomisk boom men de nyrika som vill stoltsera med sitt nyvunna överflöd köper knappast en dyr klocka eller en designerväska. Nu är det den stora ovanliga och urgamla hundrasen från tibets slätter som gäller – Den tibetanska mastiffen.

De här stora hundarna, som man påstår kan väga upp till 113 kilo, är särskilt framavlade redan för 6000 år sedan för att vara anpassade till den tunna luften och de låga temperaturerna på Tibets höga berg. Där används de traditionellt av nomader till att vakta hem och boskap vilket har gett dem att rykte om att bita lika bra som de skäller. Tydligen ska den upptäcktsresande Marco Polo till och med ha beskrivit rasen som “stor som en åsna och med röst likt ett lejon”.

Anledningen till den plötsligt ökade eftefrågan som har blivit på hundrasen sägs vara invigningen av världen högsta belägna järnväg mellan Beijing och Lhasa som skedde förra året. Det i sin tur har dragit upp priserna på den tibetanska mastiffen och ett vackert exemplar kan nu kosta drygt 150 000 – 300 000 kronor i Kina om den är vuxen, vilket är en skrämmande ökning eftersom rasen inte kostade mer än motsvarande 1000 kronor i slutet av 90-talet. Populära blodslinjer ökar priset ytterligare och lite tidigare kunde en stor hanhund säljas för närmare tre miljoner, men nu på senaste tiden har det däremot sett ut som att marknaden har börjat att mättas.

Priset är däremot fortfarande mycket högt och det gör inte enbart rasen till den, för tillfället, allra dyraste i världen utan enligt artiklarna så är den också en av världens mest ovanliga raser med knappt 100 levande renrasiga exemplar. Eftersom vi har runt 125 tibetanska mastiffer registrerade bara här i Sverige så kan man dock misstänka att det i sådana fall är typen som tibetanerna kallar för “tsang kyi” som åsyftas, de finns nämligen enbart i Asien och är större än de tibetanska mastifferna som vi är vana att se.

Källa: E24 och Timesonline

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: