Sniff – En dogblog och lathund till vovvevärlden


Polisanmäld för vildsvinshägn
Thursday, August 9, 2007, 11:30 am
Filed under: Hundsporter, Nyheter

   

I början på augusti så öppnade Lars-Ove Nilsson södra Hallands allra första vildsvinshägn i Kövlinge där jägare nu tillåts att träna sina jakthundar på tre livs levande vildsvin. För att få tillstånd till detta så krävdes det dock en del meningsutbyten med länsstyrelsen och som om det inte detta vore nog så har verksamheten nu stött på ytterligare motstånd. En kvinna i Halland har nämligen polisanmält Lars-Ove eftersom hon anser att träningen är ett brott mot jakt- samt djurskyddslagen.

Baserat på en artikel om det nybyggda hägnet i tidningen så menar kvinnan att vildsvinen inte respekteras utan utsätts för onödigt lidande trots att vilt inte får ofredas eller förföljas vid annat än jakt enligt lagen. Hon menar även att svinen blir stressade av träningen, något som Lars-Ove dementerar då hans personliga uppfattning är att djuren till och med tycker att det är roligt. “De står ju och äter när hunden närmar sig och gör motanfall” säger han och han tillägger även att den upprörda kvinnan bör komma ut för att se hur allt går till på riktigt istället för att fantisera ihop saker utan riktig fakta.

Enligt miljöchef Torsten Kindt, som säger sig också ha reagerat på den tidigare artikeln i Hallandsposten, så ska man kolla upp hur vildsvinshägnet och träningen där sköts. Enligt det beslut som länsstyrelsen utfärdade så får verksamheten enbart finnas så länge djurhållningen uppfyller kraven i djurskyddslagen och att hetsa hundarna på grisarna anser Torsten inte ska vara nödvändigt för att man ska kunna träna dem till att spåra samt ställa jakt-och trafikskadade djur.

Källa: Hallandsposten

Advertisements

3 Comments so far
Leave a comment

Hej och tack för en fin blogg.
Det där med att hetsa upp en hund på ett vilt djur för att “lära hunden” är ren rappakalja. Sådana metoder använder man sällan och dom är helt mot alla bestämmelser ang vilda djur. Sätt dit en gris från lagårn istället och se hur kul det blir.

Ni som utbildar hundar ska inte behöva använda autentiska djur för detta. Der räcker med deras lukt. Jag är orolig för hundens liv och ännu mera orolig för det vilda djurets stress och utmattning.

Lägg av nu. Vilken hemsk artikel. Finns det inga gränser någonstans… Suck och Pust.

Päivi
http://lillgusten.laif.fi/

Comment by Päivi

Det ¨är av stor vikt att man kan träna sin hund på ett så “naturligt” sätt som möjligt , detta för att vara förberedd för skarpa eftersök( ex. trafik)när som helst på året !
då duger inga lösa skinn eller annat substitut.
Detta för att så fort så möjligt förkorta djurets lidande . (och även med omtanke om en ev . tredje person som kan råka illa ut om dom springer på en skadad gris i skogen).
Fram för flera seriösa träningshägn !

Comment by Mojje

Jag är benägen att hålla med kvinnan som anmält. All form av sådan träning är tvång där djuret inte kan välja att helt ta till flykten. Tänker också på om dessa svin måste bytas ut efter ett tag då de till slut måste bli slöa pga att de vänjer sig vid hundarna. Hur väl förberedd på en “äkta” vild individ är då en hund som tränats på hundvana grisar. Inte så bra förmodar jag… Eftersom jag är hundälskare så ogillar jag all vildsvinsjakt… Jag har varit med och tråcklat ihop allt för många uppsprättade jakthundar för att sympatisera med er vildsvinsjägare. Vildsvinsjakt är oetisk p g a att hundarna trots alla tänkbara former av förberedande träning ändå utsätts för allt för stora risker. Tack för ordet.

Comment by Jakttjejen
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: